مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک
با توجه به ازدحام و افزایش تراکم ترافیک، مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک بیش از دو دهه است که در شهرهای کشور در حال انجام میباشد. اغلب مراکز استانها، مطالعات جامع حمل و نقل را به پایان رسانیده و یا در حال انجام هستند و تعدادی از شهرهای غیر از مرکز استان نیز این مطالعات را انجام دادهاند. با استفاده از این مطالعات، برنامهریزیهای مربوط به حمل و نقل و ترافیک یک شهر در افقهای زمانی مختلف شامل کوتاهمدت (۵ ساله)، میانمدت (۱۰ ساله) و بلندمدت (۱۵ تا ۲۰ ساله) با توجه به تغییرات پارامترهای اقتصادی- اجتماعی آن در طول زمان صورت میپذیرد. در این مطالعات با برداشت اطلاعات مربوط به عرضه و تقاضا سعی میشود، با استفاده از نرمافزارهای کلان نگر (Macro-simulation)، وضعیت ترافیکی شهر در سال پایه مدلسازی گردد.
اطلاعات عرضه مهم و مورد نیاز در این مطالعات شامل موارد زیر میباشند:
مطالعات جامع حمل و نقل طیف وسیعی از اطلاعات تقاضا را در بر میگیرد که شامل موارد ذیل میباشند:
در این مطالعات مدلهایی برای پیشبینی متغیرهایی شامل جمعیت، اشتغال، مالکیت خودرو، درآمد و کاربری زمین برای افق طرح ساخته شده و مدلهای چهار مرحلهای تقاضای سفر (شامل تولید و جذب سفر، توزیع سفر و تفکیک سفر) کالیبره میگردد. در ادامه تقاضای سفر برآورد شده برای افقهای زمانی مختلف بر روی شبکه معابر پایه بارگذاری شده و شاخص های ترافیکی مختلف مورد تحلیل قرار خواهند گرفت. در نهایت راهبردها و راهکارهای مختلف به منظور بهبود وضعیت ترافیک ارائه شده و سند چشمانداز توسعه حمل و نقل شهر در افقهای زمانی مختلف تدوین میگردد.
جهت اثرپذیری و دستیابی به اهداف مدنظر در مطالعات جامع حمل و نقل، در نشریه شماره ۳۱۴ سازمان برنامه و بودجه کشور، شهرها بر اساس جمعیت به ۴ دسته تقسیم شدهاند و برای هر دسته شرح خدماتی متناسب با جمعیت آنها تهیه گشته است. بر اساس این نشریه، شهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر در گروه «الف»، شهرهای با جمعیت ۵۰۰ هزار تا یک میلیون نفر و مراکز استانها در گروه «ب»، شهرهای ۱۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر در گروه «ج» و شهرهای ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر در گروه «د» قرار میگیرند [۱].
سوابق مهندسین مشاور آتیه ساز شرق در حوزه مطالعات جامع حمل و نقل:
[۱] سازمان برنامه و بودجه کشور، نشریه شماره ۳۱۴، شرح خدمات مطالعات جامع حمل و نقل شهری و حومه